Защита от измами | Cash Express Service

Милиони хора по целия свят непрекъснато изпращат и получават пари от познати и непознати, благодарение на услугите на Western Union. Възможните измами са хиляди, недоброжелателите - също.

За нас в Cash Express сигурността на вашите парични средства и лични данни е приоритет номер едно. За жалост, ежедневно се сблъскваме с жертви на измами при осъществени парични преводи. Бързата намеса на нашите служители невинаги е гарант, че сумата ще бъда възстановена на нейния изпращач, затова запознайте с информацията по-долу, която ще ви помогне да бъдете винаги нащрек и да разпознавате измамата, независимо от нейното лице.

Когато вие извършвате паричен превод, получателят, когото се посочили, може да ги изтегли веднага, след като получите контролния номер на трансфера (MTCN) и му го предоставите.

Важно! 10-цифреният номер, който се генерира от нашата система при нареждане на трансфера, не осигурява защита на превода.

Кратък наръчник за измамите при паричните преводи

Как действат измамниците?

“Опипват почвата” - проучват възможностите си;

Печелят доверието в ;

Създават усещане, че всичко зависи от вас;

Не оставят възможност за проследяване.

Колко опасно може да е?

Измамите при паричните преводи достигат сериозни мащаби и понякога загубата на определена сума е най-малкото, което може да ви се случи. Ако получите предложение да станете “финансов агент” или да изпратите пари на човек в чужбина срещу комисиона, съветваме ви да не приемате тази оферта, независимо колко апетитна ви се струва. Неслучайно се отправя подобно предложение - парите вероятно са получени чрез измама и трябва да бъдат изпратени в чужбина, колкото е възможно по-бързо. Бъдете внимателни, дори когато ви обещават работа на договор със заплащане. Ако подпишете, вие може да бъдете подведени под отговорност за пране на пари или за незаконно предлагане на финансови услуги. Инвестиции със съмнително високи лихви, както и търговете с притеснително ниски цени, също трябва да бъдат проучвани, преди да се впуснете в опасна финансова сделка.

Какво да направите, ако вече сте изпратили парите?

Aко вече сте осъществили изпращането на определена сума пари, но имате подозрения в чистите намерения на получателя, достоверността на информацията, която ви е предоставена или каквото и да е друго, незабавно предприемете действия, с които, ако е възможно, трансферът да бъде преустановен. Обърнете се към служител на Western Union в представителството, където сте наредили сумата или се обадете на посочените в сайта телефони. Споделете вашите притеснения за предполагаеми измамни действия от насрещната страна и ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да откажем предаването на паричната сума. Ние искаме да защитим и предпазим от измами както нашите клиенти, така и нашите представители!

Бъдете информирани!

Ако човекът, който стои срещу вас в ролята на получател на определена сума пари, не ви е близък или приятел, то задайте си следните въпроси, за да сте сигурни в това, което правите:

Познавам ли лично човека, на когото изпращам пари?

Ако не, разумно ли е да го правя?

Ако да, мога ли да му имам доверие?

Уместно ли е да споделя поверителна информация с този човек?

Не е ли „твърде добра, за да е истина” тази оферта?

Каква е причината за цялата тайнственост и изискваната поверителност?

Трябва ли да преведа парите незабавно?

Защо този човек настоява да изпратя сумата “спешно” и създава чувство за неотложност?

Какви могат да са последствията, ако осъществя трансфера?

Действайте отговорно, особено когато се налага да предоставяте лични данни или парични средства на получател, в чиято идентичност не сте сигурни.

Информацията и нейната достоверност са ключът към сигурните парични преводи.

Измеренията на опасността - примери, но не за подражание

Посочените по-долу примери са реални случаи, но не изчерпват всички възможни видове измами. За нас би било непосилна задача да изброим целия съществуващ обхват от измами, допустими при паричните преводи, затова апелираме да бъдете бдителни, независимо от естеството им.

Нареждане на парични преводи за Нигерия, Гана, Бряг на слоновата кост и други страни от Африка.

„Нигерийско писмо” - При този тип измама клиент, ситуиран в България, получава имейл, в който непознат/а го уведомява, че печели голяма сума пари (напр. 1 000 000 $), която ще бъде изпращана на части в определен размер, посредством услугите на Western Union. В писмото се обяснява, че за да започне изплащането на парите, “спечелилият” трябва да преведе 200 -300 долара или евро.

Запознанства чрез интернет, които прерастват в романтични връзки - Най-често обект на подобни измами са жените български гражданки. Измамникът (в много от случаите се представя за военнослужещ американец в Африка) влиза в контакт с тях и след определен период комуникация започва да иска пари с различни цели, сред които са закупуване на билет до България за евентуална сватба; спешна помощ и др.

Наследяване на имот в африканска страна - Новината се съобщава по имейл (това трябва да е и 1-вата индикация за вас, че нещо не е наред), в който се казва, че за да получите имота, документите трябва да бъдат оформени от адвокат на място. От вас се иска да изпратите една солидна сума за неговия хонорар. Подобна е схемата и при измамата с печалба от лотарията , където ви казват, че трябва да поемете разноските по трансфера, като ги изпратите предварително на непознат в Нигерия, Бенин или др.

Запомнете: Няма лотария, която да прави преводите по Western Union и да иска да от спечелилият да покрие разноските по трансфера!

Нареждане на парични преводи за Великобритания, Австрия, Германия и др. точки из Европа:

Предстои ви да започнете работа в чужбина? Или пък сте току-що започнал да учи студент? Искате да си купите евтина кола от чужбина? Бъдете нащрек. Преводите варират между 1000 - 5000 евро и се изпращат главно с цел да се наеме/запази квартира или за закупуване на автомобил , след уговорка в интернет сайт.

ВАЖНО! Комуникацията се осъществява единствено по имейл, без телефонни разговори, което трябва да ви накра да се замислите за истинността на дадената информация.

Наредителят от България е посъветван да изпрати парите чрез Western Union на свой близък, роднина или приятел, а след това, скривайки номера, той праща доказателство за превода на “продавача” , за да бъде запазена колата. Жертвата получава „фалшив” имейл, в който чрез интернет линк го подканят да провери дали преводът е вече в страната. Цъкването върху този адрес го препраща към фалшив “сайт на Western Union”, където изпращачът въвежда 10-цифрения номер на превода и така измамникът получава нужната информация. “Получателят” си прави фалшив документ за самоличност с имената на получателя от бланката и изтегля парите в рамките на няколко часа.

Нареждане на парични преводи зa Китай за закупуване на стоки:

Всеки от нас е разглеждал поне веднъж в живота си китайски сайт, където ниските цени са причина за големия брой покупки. Какви опасности се крият обаче? Клиент от България избира определена стока и плаща нейната сума в размер на 100 - 500 $ чрез Western Union. Получателят е китайски гражданин, който тегли превода и не изпраща стоката.

Изнудване

Запознанството в социалните медии бързо прераства в бурна любов и всеки от двойката се доверява на човека отсреща. Така се стига и до изпращане на неприлични снимки, които впоследствие се използват за получаване на големи суми пари от потърпевшата страна. Съветваме ви да не споделяте лични данни и кадри с хора, в чиято самоличност не сте се уверили напълно. Ако все пак вече сте го направили, то прекъснете всякакъв контакт с този човек, обърнете се към полицията и към центъра за защита на социалната медия, защото ако веднъж пратите пари, измамникът няма да спре да иска.

Получавате имейл от непознат, в който се казва, чe компютърът ви е хакнат , паролите и контактите ви са откраднати, достъпът до камерата и микрофона се контролира от изнудвача и вашите действия са били заснемани. Какво да направите? НЕ изпращайте пари! Тези имейли са фалшиви. Обърнете се отново към полицията и доставчика на имейла за допълнителна сигурност.

Благотворителност - Не се подвеждайте, независимо колко добра ви се струва каузата. Проучете инициативата, организатора и представителите. Запомнете: Никоя благотворителна кауза няма да ви приканва да пращате пари на физическо лице.

Основната ни цел е да запознаем не само нашите клиенти, но и нашите служители, предоставящи услугите на Western Union, с възможните опасности. Така, идвайки в наш офис, можете да бъдете сигурни, че дори да сте на път да направите грешка, ние сме насреща да предотвратим измамата.

×